24 Mayıs 2016 Salı

It has been a while

Sanıyorum bilinmeyen bir kalıp daha.

Hangimiz kursta ya da okullarda while kelimesini böyle kullandı???

Mesela tureng.com 'da şöyle bir kalıp buldum

It has been a while since we last wrote to each other

Anlamı,'en son birbirimize yazmayalı uzun zaman oldu'

It has been a while = Uzun zaman oldu görüşmeyeli anlamına geliyor.

İngilizce açıklaması da  while means `a period of time` so it implies that it`s been some time since the last time you saw each other.

Dil öğrenirken önemli olan bu kalıbı nasıl bir aksiyonda kullanacağımızdır.

Örnek verelim hemen, uzun zaman Bill arkadaşı Tom'u görmemiştir,konuşma şöyle geçer

Bill: Hey Tom. It has been a while. How are you doing?

Tom: Oh yeah man.I have been all travelling around. I am doing great. though.

Bugünlükte bu kadar.

Amerika'da İngilizce öğrenmek

Merhaba,

Amerika'da kalmış biri olarak kazandığım 10 yıllık deneyimler neyi kapsamaktadır açıklıyorum.

1. Lisans eğitimimi Newyork'ta Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında aldım. Lisans eğitimini doktora ve yüksek lisanstan ayıran, yoğun İngilizce dersleri almamız, kompozisyon sınavını geçmeden okuldan mezun olamamak gibi zorlayıcı seviyelerden geçtim.

2. Gıda sektöründen enerji sektörüne farklı firmalarda çalıştım. Sadece okuyup Türkiye'ye geri dönüş yapmadım

3. Yerli Amerikalı arkadaşlar ile her konu üzerinde yıllarca konuştuk. Kültürler ve bakış açısı olarak güzel deneyimler kazandım

4. Amerikan vatandaşı oldum.

4. Birçok yeri dolaşarak görsel deneyimler kazandık.

Sonuç olarak, zorluklar yanında eğlenceli tarafıyla İngilizceyi öğrendim. Gerçek hayatta İngilizce öğrenmek gibisi yok.

Ancak burada bilmek gereken en önemli fark, 10 yıl kalarak İngilizceyi zar zor konuşup,ya da hiç öğrenmeden de Türkiye'ye geri dönebilirsiniz. Teyzemler 40 yıl öncesinde gitmesine rağmen, gerek eğitim almadıklarından, gerek çocuklarını kullanarak İngilizceyi tam öğrenmeden de yaşamaktadırlar. Sizce bu iyi midir,kararı size bırakıyorum.

Bence burada en önemli konu şu, acaba Amerika'ya gittiğinizde Amerikalı birisinden mi daha hızlı İngilizce öğrenirsiniz yoksa benim gibi deneyimli birisinden mi hızlı bir şekilde İngilizceyi öğrenebilirsiniz. Ben yaşadığım deneyimlerinden söyleyebilirim ki, benim gibi tecrübeli birinden ilk başta hızlıca İngilizceyi öğrendikten sonra,yaklaşık 1 veya 2 yıl sonrasında Amerikanın yerlisi ile pratik yaparak İngilizceyi çok iyi bir şekilde öğrenebilirsiniz.

15 Mayıs 2016 Pazar

İngilizce öğretmen/eğitmen nasıl olmalı

Türkiye'deki en büyük sorun, İngilizce eğitim kalitesiz olduğundan dolayı,yıllar geçmesine karşın İngilizce yazacak ve konuşacak seviyeye gelmememiz.

Sebepler:

1. Eğitmenlerin yurt dışı deneyimi olmaması, bize gereksiz kelime ve gramer ile bizleri boğduklarından beyini aşırı yorarlar,sonuçta yorulan beyin sonuç üretemediğinden yorgunluk ve kopma yaşanmasını sağlamaktadır

2. Aktif İngilizce'nin kullanılmaması, günlük olarak kullanılmayan İngilizce, her konuda olduğu gibi burda da unutulmasını sağlamaktadır.

3. İngilizce eğlenceli öğretilmiyor. Arkadaş ortamı, yurt dışı geziler olmaması olayı zorlaştırmaktadır!

4. Basiti değil zoru öğretiyoruz. Acaba koca gramer kitapları ve gereksiz bilgiler ile insanı yüklemek ne kadar başarı getirir. Bunun yerine gündelik hayatta kullanılan 100 tane kalıp, inanın sizin için daha faydalı olacaktır.

Örnek, Amerika'da kapıcılık yapan okuma yazma bilmeyen Türk abimiz, tüm ev sahipleri ile anlaşacak kadar konuşabilmektedir. Sizce neden?

Belli bir seviyeye ulaşan insanlara her zaman yabancı birinden ders almasını da öneririm. İlk başta, okuma konuşma yazmada zorluk çeken birinin deneyimli yurt dışı görmüş bir Türk'ten ders alıp, sonrasında seviye atladıktan sonra yabancıdan ders alması verimli olacaktır. Örnek vermemi isterseniz forumdan sorularını sorabilirsiniz.